top of page

Bojnice? Tipy od domácich

Aktualizováno: 28. 2. 2023

Chystáte sa do Bojníc? Na deň? Na dva? Na tri? Zbierate inšpiráciu, ako si čas užiť čo najviac? Dali sme dokopy tipy na pár miestočiek, ktoré si myslíme, že by sa mohlo hodiť poznať :).


Bojnice sú plné zaujímavých zákutí, podnikov a obchodíkov, a tak sa nemusíte báť, že by ste sa u nás nezabavili :). Tipy sme pre vás rozdelili do takých 6 mini kategórií.


1. ZÁBAVNÉ VOĽNOČASOVÉ AKTIVITY

Okrem klasickej návštevy Bojnického zámku či ZOO to máte v meste na skok aj do týchto atrakcií. Uvádzame aj seba, lebo veríme, že na zozname zážitkov by nejaká tá mysteriácka hra nemala chýbať :).


Mysterium escape rooms

Máte 60 minút. Dostanete sa von? :P


U nás nájdete tímové zážitkové hry pre deti aj dospelých vo vnútri aj vonku, na pekné aj škaredé počasie. Stačí si prejsť našu ponuku. Ak potrebujete poradiť, stačí nám napísať na vyries@mysterium.sk či zavolať na +421 904 323 399 :). V lete sme otvorení každý deň!


Nájdete u nás 3 vnútorné hry a 2 vonkajšie. Na vnútorné hry je najlepšie spraviť si rezerváciu online tu. Na vonkajšie hry nie je potrebná rezervácia. Stačí si stiahúť aplikáciu Hunter Games, vybranú hru a všetko spustiť, keď sa dostavíte na miesto. Jediným obmedzením je svetlo - hrajte ideálne za svetla :).



Bencovje Grunt

Bencovje Grunt je krásny zrekonštruovaný starý dom postavený ešte za čias Rakúsko-Uhorskej monarchie stojaci len neďaleko bojnického námestia. Dnes si tam malí aj veľkí môžu prísť namaľovať či vytočiť keramiku do keramickej dielne, pre dospelých je pripravená degustácia vín, výstavy, škola varenia či iný teambuilding v kuchyni :). Aktuálne informácie nájdete na ich webe alebo facebook stránke.



Dom ilúzií

Naši kolegovia z Domu ilúzií sú neskutočne šikovní. Poklady, ktoré tam nájdete, potešia malých aj veľkých. Niekedy je dôležité si pripomenúť, že na uhle pohľadu záleží. A keď sa pri tom môžete aj pekne zabaviť? :) Prehliadka Domu ilúzií je vhodná pre všetky vekové kategórie. Viac nájdete na ich webe či facebook stránke.



Fotenie v kostýmoch

Hneď vo vedľajších dverách lokácie hry Alchymista nájdete milú pani, ktorá má veľké zásoby historických kostýmov pre deti, dámy aj pánov. Stačí si vybrať, čo sa vám páči a preniesť sa do obdobia minulého aj týmto spôsobom. Viac sa dozviete na webe alebo pri prechádzke Zlatou uličkou :).



2. ŠPORTOVÉ A REGENERAČNÉ AKTIVITY

Akčné duše uvítajú možnosť fyzickej záťaže tela, ktorá môže mať samozrejme blahodarný účinok aj na myseľ :), prípadne zaujímavé oddychové možnosti.


Cyklotrasy

Možno ani neviete, no v okolí Bojníc sa nachádza plno krásnych cyklotrás, ktoré vytvorila aktívna dobrovoľnícka skupina, združenie Hornonitrianske stopy. Ich najznámejší počin je tzv. "Pálfyho trail", no trás je viac. Združenie taktiež organizuje preteky či iné cyklistické akcie.


Yoga Horus

Ak hľadáte trochu iného uvoľnenia a harmonizáciu tela, stačí prejsť k našim ďalším susedom. Hneď oproti domčeku, v ktorom prebieha naša hra Salónik, nájdete jogové štúdio Yoga Horus. Prebiehajú tam lekcie nielen pre dospelých, ale aj pre deti, či ďalšie doplnkové aktivity.


Api domček Včelí raj

Poznáte liečivú silu magických bzučiacich tvorov? Včiel? Ak chcete zažiť upokojujúcu liečivú atmosféru priestoru, ktorý je bezpečne oddelený od včiel, no ich prítomnosť harmonizuje dušu aj telo, pozrite si viac o tzv. api domčeku. Jeden takýto krásny prírodný projekt pod názvom Včelí raj nájdete aj v Bojniciach. Môžete sa objednať na hodinu až noc, podľa úrovne potreby liečiť sa či meditovať :)


Firewalking v Kľačne

Keď už sme pri tej harmonizácii vnútra, mohlo by vás zaujímať, ako posilniť vnútornú silu, odvahu a dôveru v seba samého. Len 20 min od Bojníc v prostredí krásnej ukrytej lúky prebieha večerný motivačný program zakončený prechodom účastníkov naboso po žeravých uhlíkoch. Prechod po uhlíkoch, teda tzv. firewalking, organizuje naše Mysterium v konkrétne časy a svoju účasť je potrebné vopred registrovať. Viac sa dozviete na našich stránkach.


Kúpanie, golf či kone?

Aj takéto rôznorodé aktivity nájdete v okolí. Na kúpanie môžete zájsť na Plážové kúpalisko, ktoré je síce na území Bojníc, ale nájdete ho na hranici s mestom Prievidza. Kúpalisko ponúka široké priestranstvo nielen na kúpanie, ale aj ďalšiu zábavu s loptou, frisbee atď... Len kúsok od kúpaliska nájdete v parku na rozhraní Prievidze a Bojníc minigolf, kde môžete otestovať svoju zručnosť :). Ak si trúfate na ten "serióznejší" variant golfu, v neďalekej obci Koš nájdete ihrisko aj odpalisko Agama ( aj s country klubom).


A spomenuli sme aj koníky. V okolí Bojníc sú hneď 2 kluby. Jazdecký klub Mitani v dedinke Kocurany a Jazdecký klub Almus, ktorý je vzdialený asi 20min cesty autom od Bojníc. Okrem jazdenia sa tu môžete porozhliadnuť po hipoterapii pre deti aj dospelých.




3. KAM DO PRÍRODY

Kľak

Na hranici okresu nás stráži typicky zakrivená skalnatá špička vrchu Kľak. Výšľap na Kľak je síce pomerne rušná turistická záležitosť, no atmosféra okolia a výhľad za pekného počasia stoja za to :). Niektorí naši známi tam s radosťou chodia aj na nočné prenocovanie alebo následne volia neštandardné cesty po kopcoch v okolí, ktoré ponúkajú veľa súkromia v prírode. Tieto odbočky ale odporúčame skúsenejším turistom. Pokiaľ sa rozhodnete prespávať "pod širákom" v kopcoch v okolí dediniek Kľačno, Tužina atď., určite tak robte vtedy, ak poznáte pravidlá pobytu v prírode, kde je veľký výskyt divej zvery, obzvlášť medveďov.


Bohatka & Šútovské sedlo & Magura

Obľúbený relatívne jednoduchý poldenný či celodenný výlet hlavne cez horu v blízkosti Bojníc je smerom k milej chatke Bohatka (chata poľovníkov), ktorá nie je otvorená verejnosti, ale je to ikonický názov pre túru týmto smerom... Proste idete sa prejsť "na Bohatku"... :) Výlet na na Šútovské sedlo alebo na Maguru, môžete zakončiť príjemnou opekačkou :). Ak máte chuť na výšľap s výhľadom, skúste napríklad Temešskú skalu (treba ale z Bojníc zapojiť vozidlo nejaké...).


Kanianska priehrada

Ak hľadáte príjemnú jednoduchú prechádzku vhodnú aj pre malé deti či kočíky, okruh okolo priehrady v Kanianke je za pekného dňa naozaj príjemnou záležitosťou. Dobrodruhovia sa tu môžu aj okúpať :). Ak práve pobývate v blízkej Prievidzi, z mestskej časti Kúty vedie priama cestička vhodná pre bicykle až k priehrade.


Najkrajšie lúčky nad Bojnicami

Tak toto je náš súkromný tip. Obľúbené miesta na oddych, prechádzku či posedenie Bojničanov sú len pár minút pešou chôdzou nad chatovou oblasťou, či na konci severnej časti mesta. Výmenou za prezradenie Vás poprosíme o udržovanie poriadku v príjemnej atmosfére na týchto obľúbených miestach :). Prechádzka teda môže viesť napríklad tadiaľto alebo tadiaľto ešte kúsok na sever, kde nájdete aj niekoľko pekných zákutí na opekanie :).


Ste lezec? Skúste Hrádok. Nie ste? Tiež :)

Nie tak úplne po ruke, ale ani nie tak ďaleko od Bojníc nájdete Hrádok (u obce Kamenec pod Vtáčnikom). Jedno z kvalitných slovenských lezeckých miest (pre tých, čo im tento pojem niečo hovorí, je to najvyššia slovenská andezitová lezecká stena). A ak nie ste lezec, prechádzka, lezenie po rebríkoch a výhľad stoja za ten výlet :). Lepší popis pre lezcov nájdete tu.


4. NAKUPOVANIE

Hľadáte darček, oceníte dobré víno či umenie? Máte chuť na čerstvý chlebík z miestnej pekárne? Ste na chate a radi zamedzíte tvorbe zbytočného odpadu?


Galéria Velvet

Galéria pre lovcov snov priamo na bojnickom námestí ponúka širokú paletu diel zručných umelcov. Okrem iného si môžete vybrať z ponuky výberových vín. Už sa tešíte? :) Viac nájdete na ich webe či facebook stránke.


Chlebík z kaviarne či buchty z pekárne

Ak máte chuť na čerstvý domáci chlieb, môžete si ho objednať v miestnej kaviarničke Moja šálka kávy na námestí hneď oproti nášmu Mysteriu. Kúsok vedľa taktiež nájdete pekáreň s rôznymi dobrotami s veľavravným názvom "Pekárnička Buchtička" :)



Suveníry

Hľadáte drobnú pamiatku či darček? Mrknite do Slovenského obchodíka na bojnickom námestí. V ich sortimente nájdete slovenské a často ručne vyrábané výrobky :). Pár darčekových predmetov nájdete aj u nás. Či už sú to spoločenské hry alebo jedinečné funkčné repliky mechanických hodiniek. Prehľad nájdete v našom e-shope alebo na každej recepcii našich vnútorných hier - escape rooms.




5. KULTÚRA

U nás si často môžete užiť nejakú akciu, koncertík, prednášku, trhy či ďalšie tipy akcií. Záleží na období, v ktorom sa rozhodnete Bojnice navštíviť. Aby ste boli v obraze, odporúčame vám sledovať napríklad...


Čodnes

Zaručený kanál na všetko, čo sa deje v Bojniciach a okolí. Sledujte ich web alebo facebook stránku. Okrem aktuálnych správ tam nájdete aj prehľad kultúrnych, športových či iných akcií v regióne.



Ďalšie miesta a zdroje informácií

Nádielku programov má pravidelne pripravený napríklad aj krásny Bojnický dvor nad Bojnickým zámkom. Hneď vedľa neho nájdete unikátnych bojnických sokoliarov Aquila aj s ich pravidelnými letnými predstaveniami dravcov či ďalších programov.


Málokto vie, že v Bojnickom kultúrnom dome sa nachádza asi najväčšie pódium v regióne. Práve preto tu máte možnosť občas vzhliadnuť niekoľko väčších predstavení. V letnej sezóne si na námestí môžete vypočuť aj nejaký ten koncert. Pod kultúrne centrum spadá aj mestská knižnica, kde prebiehajú čítania pre deti či iné akcie. Stačí sledovať stránku KC Bojnice či facebook stránku kultúrneho strediska.


Informácie o rôznych akciách nájdete aj na facebook stránke kaviarne Moja šálka kávy, ktorá je jedným z pravidelných organizátorov rôznorodých menších podujatí primárne priamo v Zlatej uličke, kde sídli (tak ako 2 z našich vnútorných únikových hier :) ).



6. OBČERSTVENIE

Ó, áno. To je dôležité. Čo by to bol za výlet do Bojníc bez dobrej kávy či koláčika? Alebo miestneho piva, vína či dobrého obedu? Bojnice sú plné pekných miest k posedeniu, a tak je ťažké vybrať len pár... Ale skúsme to.


Ak máte chuť na mieste pivko s jedlom, zájdite si do Panského pivovaru v Zlatej uličke. Dobré jedlo aj s príjemným posedením si vychutnáte napríklad v reštaurácii Biograf, Alej, Starý dom, Hotel Lipa či Hotel Belassi (v ktorom môžete využiť aj vernostnú kartu CashbackCard tak, ako u nás :) ). Skvelú kávu či ďalšie pochutiny si môžete dopriať v spomínanej kaviarni Moja šálka kávy (a ak sa vyberiete hrať našu vonkajšiu hru William Brown, ktorá v kaviarni začína, dokonca tam máte istú akciovú cenu na kávu s citronádou :) Viac tu... ). V cukrárni Medulienka si so sebou môžete odniesť chutné bezlepkové tortové mlsky.


Prehľad ďalších atrakcií a tipov kam na výlet v Bojniciach vám poskytne napríklad aj tento šikovný odkaz na stránke Sorger.sk.


Tešíte sa do našej oázy zážitkov, oddychu, zábavy a dobrého jedla či nápojov? Nudiť sa nebudete :). A v prípade ďalších otázok vám radi poradíme! ;)


PS: PARKOVANIE

Keď idete na naše hry, často sa nás pýtate na parkovanie. Je to tu veľká téma. Pre istotu pripájame odkaz na články, ktoré tento prehľad už spravili. Hoci parkovacích miest je dosť, možno stojí za to si lepšie pozrieť vopred, kam skutočne zájsť. Niekde zaplatíte za deň parkovania 5€, niekde 12€. Info o parkovaní podľa Turistickej informačnej kancelárie v Bojniciach nájdete tu, prehľad o parkovaní a aktuálnych cenách spracovaných do článku regionálneho média Čodnes tu.


585 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page