top of page

Z Japonska až do Bojníc

Aktualizováno: 30. 10. 2022

„V čom vlastne podnikáte?“

„Zamykáme ľudí do pivnice.“

Prvú sekundu po tejto odpovedi mám najradšej :). Komu ale niečo také mohlo napadnúť? Rovno priznám, že takí originálni v Bojniciach nie sme a nápad k nám poputoval (skrz spomínanú Prahu) až z ďalekého Japonska. Ako je to možné?



Escape room je pôvodne počítačová hra, s ktorou naživo začali experimentovať vraj okolo roku 2006. Prvá fyzicky postavená hra v miestnosti vznikla o niečo neskôr v Japonsku. Popularita začala rýchlo narastať a prvé krajiny, v ktorých ju podnikatelia začali vo veľkom realizovať, boli - podľa Wikipédie - napríklad aj USA, Čína a Taiwan, Izrael, Kanada...





Myšlienka putovala ďalej a dostala sa do Európy až k nám. Dalo by sa povedať, že hlavné mestá vyšehradskej štvorky sú týchto hier tiež už plné a stále pribúdajú ako hríby po daždi.

Hľadáte blízku lokalitu na veľké „únikové“ vyžitie a dobrodružstvo? Zamierte do escape room hrami akosi preslávenej Budapešti. Desiatky hier na vás čakajú aj v blízkej Prahe. No a doťahuje aj Bratislava, kde to netradičnou atrakciou stále viac ožíva.

Escape room je pôvodne počítačová hra, s ktorou naživo začali experimentovať vraj okolo roku 2006. Prvá fyzicky postavená hra v miestnosti vznikla o niečo neskôr v Japonsku.

A za týmito horúcimi lokalitami nezaostávajú ani moderné Bojnice, ktoré priskočili na mapu escape rooms na jeseň roku 2015. Slovo dalo slovo a vzniklo Mysterium (mimochodom z latinského slova mysterium, preto nepíšeme dĺžeň, ako sa nás ľudia občas pýtajú :D), ktoré má k dnešnému dňu v ponuke už 3 úspešné vnútorné hry, 2 vonkajšie, skupinové programy či firewalking :). Náš región v uplynulých rokoch obohatili aj únikovky v blízkej Prievidzi.


Inšpirácia a nápaditosť veru nepozná hranice.

Sayonara.


61 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page