top of page

Moderátorky únikovej hry radia: ako úspešne zdolať hru

Aktualizováno: 30. 10. 2022

Naše moderátorky majú za sebou nie len desiatky, ale dokonca stovky odmoderovaných hier, a tak toho videli a zažili vo svete escape room už neúrekom. Poslali sme im niekoľko otázok a tak ich trochu vyspovedali na témy, na ktoré zaujímala odpoveď aj nás :). Postupne vám predstavíme ich odpovede.


Rozmýšľate, z akej skúsenosti asi moderátor čerpá? Čo všetko vlastne odžije? Tak pre predstavu vám najprv priblížim náplň práce moderátora únikovej hry a naše aktuálne expertky, hneď potom sa môžete tešiť na odpoveď na otázku: Čo musia spĺňať tímy, aby boli v tejto hre úspešné?


(moderátorky Mysteria, zľava: Pavla, Baška, Mária, Majka)


V článku nájdete:


1. Náplň práce moderátora únikovej hry

2. Náš aktuálny tím moderátoriek – krátke medajlóniky

3. Odpoveď na otázku: Čo musia spĺňať tímy, aby boli v tejto hre úspešné?



1. Čo vlastne robí taká moderátorka, moderátor?

(moderátor = game master = facilitátor...)

Možno si poviete, okej, tak moderátorka povie na úvod pár naučených viet, pustí nás do miestnosti a na konci po nás trochu uprace. No, to by nemohli pracovať s ľuďmi :). Áno, ich úlohou je zabezpečiť hladký priebeh hry, teda: pripraviť herný priestor, uvítať ľudí podľa scenára tak, aby nezabudli nielen predstaviť tému, ale aj všetky praktické potrebné informácie, improvizovať podľa potreby a nálady hráčov, sledovať hru nielen pre zabezpečenie spádu (a reagovanie na dotazy či dávanie nápoved), ale pre bezpečnosť hry a hráčov a pre kontrolu, že priestor a rekvizity nikto neničí (aj to sa bohužiaľ často deje).

Popri tom musia opäť flexibilne reagovať nielen na rôznorodé dotazy od skupín, vždy trochu iný náhľad na hru, vnímanie, komunikáciu (síce máme set štandardných nápoved, vždy ich treba prispôsobiť potrebám skupiny), ale aj nečakané technické poruchy, ktoré proste môžu nastať vždy (zaseknutá mechanika, výpadok elektriky, strata signálu kamier, zlomenie kľúčov či iných podstatných hracích prvkov hráčmi v priebehu hry...).


.... často dá tipy na to, čo ďalšie robiť v Bojniciach, kam ísť na dobré jedlo či pivko, alebo odmietne nejaké to pozvanie na randíčko a potom sa pustí do upratovania...

Odbitím 60 minút to pre ne ale nekončí. Veľmi dôležité je, že si s každým tímom na konci prejdú hru, vyzdvihnú aspekty hry či pochvália za konkrétne úkony hráčov, dajú odporučenie do ďalších hier, dovysvetlia riešenia ak treba... A okrem toho, vždy musia upozorniť skupinu, že hra je takým naším spoločným tajomstvom a jej obsah sa nehovorí ďalej pre zážitok tých, čo prídu po nich :), odfotí skupinu, vybaví administratívu, často dá tipy na to, čo ďalšie robiť v Bojniciach, kam ísť na dobré jedlo či pivko, alebo odmietne nejaké to pozvanie na randíčko a potom sa pustí do upratovania...


Upratovanie nie je len tak. Treba ponachádzať všetky potrebné zámky, kľúče atď. (preto tímy prosíme, aby veci, čo rozmontujú, použijú atď. nechali tam, kde to použijú, veľmi nám to uľahčí prácu) a jasne zadaným postupom všetko vrátiť tam, kam treba. Obzvlášť zaujímavé je, pokiaľ sa nám v priestore na námestí v Bojniciach striedajú hry Alchymista a Rád modrej ruže. Tieto totiž prebiehajú v rovnakom priestore, ale hracím prostredím aj zadaniami sú veľmi odlišné. Túto „prestavbu“ priestoru a rekvizít musia baby stihnúť cca do 10-15minút (bavíme sa o 50m2), čo vyžaduje nielen prax ale aj veľkú pozornosť.

Upratovanie prinieslo už niekoľko vtipných momentov. Zabuchnuté nástroje do hry v skrinkách, kde nemajú čo robiť, hráči, ktorí nám odídu s kľúčikmi vo vreckách atď... Po týchto skúsenostiach si viete predstaviť, koľko asi kópii od všetkého máme a ako asi vyzerá zákulisie „recepcie“ hry.. :). Každopádne s týmto a viac sa každú hru pasuje moderátor hry.

Za mňa môžem povedať, že som naozaj rada, aké dámy (áno, zatiaľ u nás moderovali fakt iba baby) nám osud prihral do cesty a som rada za náš Mysterium tím, ktorý sa v priebehu rokov vždy zľahka aktualizoval :).



2. Aktuálny MYSTERIUM moderátorsky tím

Dovoľte mi predstaviť naozaj v rýchlosti náš aktuálny moderátorsky tím :)



MAJKA


  • Majka je s nami od úplne začiatku. Je to obrovský talent. Silnou empatiou sa vždy dokáže naladiť na náladu aj potreby skupiny

  • Odmoderovaných má viac ako 900 (!) hier, čo je najviac z celého nášho tímu

  • Majka od začiatku roka učí na základnej škole, no neprestáva sa hrať a aplikuje vraj heslo "Škola hrou" :)



BAŠKA


  • Baška je ďalšia veľmi šikovná a vytrvalá stálica nášho tímu, ktorú už dávno len tak niečo nerozhodí. Po úsmev tu nemusíte chodiť ďaleko :)

  • Je s nami viac ako 3 roky a odmoderovala viac ako 400 hier, čo prináša naozaj pestré skúsenosti

  • Baška študuje logopédiu, momentálne je v treťom ročníku


MÁRIA


  • Mária pracuje v Mysteriu viac ako rok a ani zďaleka sa nebojí nástrah hier a tímov. Hravo svojím prístupom zvláda rôzne skupiny

  • Má za sebou viac ako 100 hier

  • Mária momentálne študuje na STU odbor pozemné stavby a architektúra, kde je v prvom ročníku



PAVLA


  • Pavla je naším zatiaľ posledným prírastkom do tímu a svojím pozitívnym prístupom hneď zapadla. Má za sebou prvé mesiacov skúseností

  • Má odmoderovaných viac ako 20 hier, ktoré formujú praktické skúsenosti veľmi rýchlo

  • Pavla popri tom pracuje ako Spa terapistka v hoteli



3. Opýtali sme sa našich moderátoriek: Čo podľa teba spĺňajú tímy, ktoré sú v tejto hre úspešné?

Mária: Tímy, v ktorých hráči spolu komunikujú a snažia sa to vyriešiť ako skupina, nie ako šiesti jednotlivci. Takže myslím, že komunikácia je najdôležitejšia, čo našli, kde to využiť atď.


Pavla: Komunikácia, vytrvalosť a zábava to je najdôležitejšie pri hraní escape room.

Baška: Úspešné tímy sú väčšinou zohraté partie alebo rodiny, ktoré sa dobre poznajú a hlavne vedia sa navzájom počúvať, spolupracovať, vedia si rozdeliť prácu a hlavne sa nehádajú. Toto je podľa mňa základ k úspešnému odohraniu akejkoľvek escape roomky. Majka: Tieto tímy majú vycibrenú komunikáciu, pozornosť a schopnosť navzájom sa aktívne počúvať. Tímového ducha a spoločný cieľ – uniknúť ( a tromfnúť predošlý rekord :) )


Nezávisle od seba sa nám dievčatá zhodli na tom, že vzájomné počúvanie a komunikácia je základ a podstatnejšie než akékoľvek znalosti, tak pozor na to :). Už o pár týždňov si vašu komunikáciu budete môcť opäť prakticky otestovať v našich vnútorných hrách Alchymista, Rád modrej ruže či najnovšie Salónik.


V ďalšom blog príspevku sa môžete tešiť na odpovede aj na tieto otázky:


  • Čo ťa v začiatkoch najviac prekvapilo, keď si videla povedzme prvú desiatku hier?

  • Dokážu ťa účastníci ešte prekvapiť alebo už si videla všetko a opakuje sa to?

  • Čo je najťažšie na tomto moderovaní? A naopak, čo ťa najviac baví?

  • Je nejaký rozdiel v hraní medzi mladými, starými, mužmi, ženami atď.. ?

  • Najbizarnejší zážitok, resp. niečo, na čo nezabudneš, čo môžeme prezradiť :)?



127 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page