top of page

Čo je to tá iskejp rum?

Aktualizováno: 30. 10. 2022

Escape room, exit room, logic room, puzzle room.... Toľko ROOM (čítaj rúm), že by sa jednému z toho zatočila hlava (aj bez pitia). Ktoré pomenovanie konceptu je to „správne" a aký je vlastne zmysel?



1. Názov konceptu


Escape room je anglické súslovie, ktoré znamená doslovne niečo ako miestnosť, z ktorej sa má uniknúť. Znie to trošku výstredne. Dobrý preklad sa hľadá ťažko. Obdobný preklad únik z miestnosti evokuje skôr adrenalínové dobrodružstvo na spôsob pevnosti Boyard a aj preklad úniková miestnosť vytvorí vo väčšine hlavách predstavu o svietiacom panáčikovi na núdzových dverách. Práve preto sa aj v iných jazykoch zaužívalo používanie anglického pojmu escape room. Často sa neprekladá tak, ako sa neprekladá ani napríklad slovo teambuilding, design, business...


Takže tu máme prvú odpoveď na otázku, s ktorou sa často stretávame: „Prečo stále používate ten zahraničný výraz?“ :) Každopádne, v slovenčine narazíte najčastejšie na pomenovanie „úniková hra“.


Pojmy ako logic room, exit room či puzzle room nie sú priamym pomenovaním konceptu, skôr sa zažili vďaka tomu, že ich iné úspešné escape room projekty použili ako svoj názov.


Práve preto sa aj v iných jazykoch zaužívalo používanie anglického pojmu escape room. Často sa neprekladá tak, ako sa neprekladá ani napríklad slovo teambuilding, design, business...

2. Náplň


A po jazykovom okienku pár slov k obsahu. Úniková hra alebo escape room môže mať rôzne alternatívy. Pre ujasnenie u nás vždy rozlišujeme, či sa jedná o vnútornú alebo vonkajšiu únikovú hru. Z toho jasne vyplýva, že vnútorná hra sa hrá vnútri - v miestnosti, vonkajšia hra je skôr terénna záležitosť (kratšia či dlhšia prechádzka s úlohami, hádankami a hľadaním). Spájajúcim prvkom je časový limit a úlohy najčastejšie postavené na logike. A teraz viac k tej vnútornej hre...


Podstatou escape room hry je, že sa zrazu fyzicky ocitnete uzamknutí (dobrovoľne) v nejakom fiktívnom svete – alchymistova komnata, hrobka faraóna, hotelová izba, stroj času atď. Tento „mikrosvet“ je určitý uzavretý priestor resp. miestnosť rôznej veľkosti či tvaru (podľa možností stavby či nápaditosti tvorcov).


V tomto priestore sú schované medzi rekvizitami rôzne predmety, indície, zámky a nápovedy k tomu, aby ste sa dostali von. Musíte len hľadať a dumať, ako to asi do seba zapadá. Zámky sa samozrejme snažíte logicky otvoriť (vypátrať kód či kľúč). Indície a úlohy sú postavené na logike a pozornosti, no niektoré typy escape room zapájajú aj menšie úlohy postavené na faktografických znalostiach (čo nie je prípad tej bojnickej...trápime len logiku, nápaditosť a pozornosť ;) ). Z toho vyplýva, že napr. žiadny kód by nemal byť výsledok náhody či kombinatoriky. Vždy nájdete súvislosť, ktorá vám riešenie urýchli...


V miestnosti je to zábava, prehľadávate všetky steny, skrine, zásuvky, atď... Tu mi neujde jedno malé upozornenie. Predstavte si, že hra musí byť ľahko uhrateľná nízkym aj vysokým, malým aj veľkým, mladým aj starším, silným aj slabým... Podľa toho, prosím, v únikovke narábajte s rekvizitami či nábytkom a inými doplnkami (nepíšem to len kvôli nám, ale aj kvôli každej ďalšej escape room, ktorej takto ušetríme zbytočné opravy navyše :) ).



3. Zmysel


Dobre. Som v miestnosti, hľadám, odhaľujem a čo z toho? No... to nie je samozrejme len tak. Po prvé, cieľom je nájsť spôsob, ako sa dostať von z miestnosti. Nikdy to nie je priamočiare riešenie. Po druhé, na to, aby ste sa dostali von, máte časový limit. Najčastejší časový limit je 60 minút, ktoré utečú ani neviete ako! Samozrejme existujú aj varianty kratších či dlhších hier podľa náročnosti a počtu hráčov. Úspešnosť zdolania hry určujú dva parametre. Prvým je spomínaný časový limit a druhým množstvo pomoci, ktorú dostanete od moderátora, ktorý má vašu hru na starosť, tzn. počet nápoved.


Úspešnosť zdolania hry určujú dva parametre. Prvým je spomínaný časový limit a druhým množstvo pomoci, ktorú dostanete od moderátora, ktorý má vašu hru na starosť, tzn. počet nápoved.

A zmysel? Adrenalín, zábava, prekvapenie, spoločný zážitok, trénovanie spolupráce, komunikácie a mohla by som pokračovať na ďalších 20 riadkov... Presne pri takejto príležitosti sa ukáže, kto ako premýšľa v čase, ako počúva, spolupracuje, ako vie brať veci s humorom, nadhľadom, či vie pochváliť, vysvetliť... Keby naše steny mohli rozprávať, počuli by ste o veľa krásnych zážitkoch rodín, kamarátov, kolegov, no súčasne by vykecali aj vtipné historky o pohádaných párikoch, urazených kolegoch či neprajúcich spoluhráčoch.

4. Kto sa môže hrať?

Obmedzenia sú len malé. Zo široka, skoro každý od 6 do 99+ rokov. Kľúčom je správny tím (najčastejšie je kapacita hry 2-5 ľudí, niekedy viac). Samostatné detské hry sú stavané väčšinou pre deti od 11 rokov a dospelý doprovod je vítaný. Pokiaľ ale máte mladšieho člena kolektívu, ako doplnok dospeláckeho tímu môže byť vtipným oživením (najmladší hráč mal u nás 2 mesiace). Väčšina hier nie je postavená na jazykových úlohach, a tak je široké spektrum zahraničných návštevníkov vítané (naše mysteriácke vnútorné hry si na tom zakladajú).

Koho stretnete u nás? Rodinky (dvoj aj troj generačné), kamaráti (rozlúčky so slobodou, narodeninové oslavy, voľné chvíle, ustálené tímy na rôzne hry), športové kolektívy (na teambuilding, na assesment centrá, na hodnotenie psychológom...), pracovné kolektívy (na utuženie, zábavu, teambuilding, spoznanie...). Prichádzajú k nám ľudia, ktorí navštívia Bojnice či región a hľadajú zábavu, ľudia, ktorí sa nudia za zlého počasia, ľudia, ktorí hľadajú nové výzvy a zážitky, nadšenci únikoviek, ktorí ich vymetajú po celom Slovensku či v zahraničí, školské výlety, táborové výlety atď atď...



Takže, hľadáte netradičnú zábavu? Zážitok, ktorý chcete zdieľať s rodinkou či kamarátmi, vtipné historky, nad ktorými sa chcete zasmiať ešte aj nejakú dobu po úniku, spôsob, ako otestovať silu vašej pracovnej skupiny...? Spúšť týchto možností otvára práve koncept únikovej hry – escape room. Dvere sú otvorené (teda, už snáď čoskoro budú zas), vitajte :)




@mysteriumbojnice @janka.mysterium

206 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page