top of page

3 mýty o escape room

Aktualizováno: 30. 1.

Escape roomy sú v posledných rokoch čoraz populárnejšie. Ponúkajú jedinečný zážitok, pri ktorom si môžete vyskúšať svoje logické myslenie, tímovú prácu a kreativitu.


Niektorí ľudia si však o escape roomoch myslia veci, ktoré nie sú pravdivé a často ich to odradí od tohto veselého zážitku. Pozrime sa spolu na tri najčastejšie mýty o escape roomoch, s ktorými sa stretávame :)





1. Každá escape room má rovnaké pravidlá


No, keby to bolo také jednoduché :) Toto je jeden z najčastejších mýtov o escape roomoch. Každá escape room je totiž (a našťastie) jedinečná a má svoje vlastné pravidlá. Samozrejme existuje konsenzus nad niekoľko praktickými náležitosťami, ale napríklad to, koľko ľudí môže byť v escape roome, koľko času máte na to, aby ste ju vylúštili, alebo čo môžete a čo nemôžete robiť, je dané hrou, priestorom a jej príbehom, ktoré pre vás tvorcovia hry nachystali.


2. Všetky escape roomy majú podobný koncept priestoru


Každá escape room využíva svoje priestory inak a nie je dané koľko miestností by escape room mala mať, alebo aké veľké by miestnosti mali byť. Vďaka tomu je zážitok z escape roomu ešte viac jedinečný a zaujímavejší. Keby ste zakaždým vedeli, čo presne čakať a v akom poradí, bavilo by vás to? :) Preto, keď dohráte nejakú hru s kamošom, ktorý vám povie: "Ale to nebolo správne, escape room má mať predsa takýto priestor a takýto počet zámkov, dverí, vstupov...". Odpovedzte mu: "Bolo to správne presne preto, že si to čakal inak:" :)


3. Ak sme na niečo počas hry neprišli, tak sme hlúpi


Takže hneď na úvod, ak na niečo neprídete počas hry, nie, nie ste tým odsúdení na nálepku "hlúpi hráči". Únikové hry sú stavané tak, aby vás v prvom rade zabavili, no potom aj trochu potrápili, donútili spoločne komunikovať a pozerať sa na komplikácie z rôznych uhlov. Všetko sú to schopnosti, ktoré sa nám hodia aj do každodenného života.


Schopnosť prekonávať nástrahy escape room je často daná aj skúsenosťami s obdobnými hrami/úlohami, a tak pokiaľ túto skúsenosť nemáte, je úplne v poriadku niečo občas nevedieť a dostať nápovedu . Nabudúce už budete túto skúsenosť mať :)


Moderátor (alebo niekedy tzv. game master) je v escape roome k dispozícii aj preto, aby nám pomohol, ak sa niekde zasekneme. Každá úloha je iná. To že sme práve niečo neobjavili neznamená, že neobjavíme niečo nasledujúce. Nápovedy dostávame, aby sme si užili celú hru a mali čo najplnohodnotejší zážitok. Ak bojujeme s riešením, je to tak nejak vlastne dobre, pretože si práve rozširujeme obzory :) Hlúpi sme len vtedy, ak sa nepoučíme :)





Ak sa chystáte navštíviť escape room, nenechajte sa zmiasť týmito mýtmi. Každá escape room je iná a dôležité je ísť do nej s otvorenou mysľou a pripraviť sa na výzvu.


Ak vás zaujalo Mysterium, o našich hrách sa dozviete viac v sekcii Zážitkové hry

Rezerváciu si spravíte ľahko online alebo telefonicky na čísle: +421 904 323 399.



Tešíme sa na Vás aj Váš tím :)






66 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page