Janka Mysterium

8. říj 20205 min

Čo ešte stvára Mysterium?

Aktualizace: 14. zář 2022

Záštita prezidenta, odborná diskusia, zábavný koncert, staroslovanský rituál... Áno, v tom všetkom máme tak trochu prsty. Nižšie nájdete 3 ukážky akcií, kde ste nás mohli alebo môžete tiež stretnúť :).

Vlajková loď Mysteria sú vnútorné únikové hry, tzv. escape rooms. O tom niet pochýb. No v rámci nášho pôsobenia v Bojniciach, v mystike a zážitkoch sa naše aktivity trošku rozšírili rôznymi smermi, ktoré neuvádzame na webe.

1. BOJNICKÝ KRAČÚN

Kračúň sú vianočné trhy v Bojniciach, ktoré organizuje občianske združenie Naše Bojnice a jej partneri. Viac menej ide o skupinu nadšencov a dobrovoľníkov, ktorí pre mesto a ľudí organizujú peknú vianočnú akciu v duchu staroslovanských zvykov.

Ak ste na Kračúňovi ešte neboli, určite odporúčame. Pekné stánky so šikovnými remeselníkmi, mňam pochutiny a pekný program pre malých aj veľkých a večer zakončený mystickým rituálom zimného slnovratu, tzv. pálením kračúňskych ohňov a ohňová show. Dúfame, že situácia povolí aj tohtoročnú slávnosť.

A akú rolu v tom má Mysterium?

No mamina a ja - Ľudka a Janka - a rodinný kolektív sme každý rok viac či menej súčasťou tímu nadšencov a pripájame k tomu aj svoj Mysterium tím.

Ľudka je skvelá organizátorka a na Kračúňa nielen spracúva záverečné tabuľky či iné praktické náležitosti, hlavne pripravuje od A do Z stánok pre deti na tvorbu vianočných ozdôb, zdobenie stromčeka, „stanoviská“ na veštenie z taveného olovka či orechových škrupiniek, tombolu... proste malé veľké aktivity, ktoré akcii dodávajú atmosféru :). Občas k tomu pripadne aj Mysterium stánok, kde predávame naše suveníry či darčekové poukazy na hry... Takže celkom frmol :).

Ja sa primárne venujem príprave večerného rituálu pálenia ohňov. Spolu s bývalými aj súčasnými Mimikrami (Mimikry sú tanečný súbor z Bojníc, ktorého som bola členkou) nacvičíme malé tanečné predstavenie na motív slnovratových osláv, ktoré vymýšľam. Spolu so sokoliarmi po tanci zapálime zimný oheň požehnaný darmi zeme. Okrem tancovania občas vypomôžem nejakým tým malým moderovaním, no to rada prenechávam väčšiemu odborníkovi - stálici Jožkovi z Bojnických sokoliarov :)

Vidíme sa tento december? :)

fotokredit: portál Čodnes / codnes.sk

2. SPOLOČNÉ STOROČIE

- oslavy 100. výročia vzniku prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov

Tak toto bol krásny no veľmi náročný projekt. Sme česko-slovenská rodina, a tak sme v roku 2018 intenzívne vnímali oslavy 100. výročia vzniku prvého samostatného Československého štátu. Po sledovaní situácie v Česku nám prišlo, že sa k tomuto významného výročiu, ktoré značne definovalo vývoj našej spoločnosti, u nás skoro nič nechystá. A tak sme si povedali, prečo čakať na niekoho a nezorganizovať rovno niečo v Bojniciach?

Dali sme dokopy tím. Mamina Ľudka, ocino Jirko a dcéra Janka. Rozdelili zodpovednosti, dohodli spoluprácu s o.z. Naše Bojnice a KC Bojnice a začali. Na začiatku sme plánovali spraviť len menší hudobný festivalík na uctenie výročia. V závere z toho vzišla dvojdňová akcia (plus 2 týždne výstavy), ktorá obsahovala 3 veľké časti:

1. VÝSTAVA „Vývoj v 20. storočí“

Vo vestibule kultúrneho domu v spolupráci s Technickým múzeom v Novákoch zorganizovala Ľudka parádnu výstavu. Tu si mnohí s humorom zaspomínali na roky detstva, či na poklady, ktoré videli u starých či prastarých rodičov... Výstava bola prístupná skoro 2 týždne pred hlavným programom a v závere mala možno ešte väčší úspech, než sme čakali.

2. ODOBORNÁ PANELOVÁ DISKUSIA s medzinárodnými hosťami na tému „Rok 1918 a spoločenská zmena, ktorá nás ovplyvňuje dodnes“

Pozvanie prijali hostia:

  • Martin Bútora /SK/ - sociológ, politik, spisovateľ

  • Michal Vašečka /SK/ - sociológ

  • Michal Pehr /CZ/ - historik

  • György Csepelli /HU/ - sociálny psychológ

Na úvod diskusie nám sociologička pani Zora Bútorová /SK/ predstavila výsledky prieskumu vnímania rôznych aspektov 100. výročia Slovákmi. Tento oficiálny piatkový program – panelovú diskusiu – moderovala moja maličkosť.

S nápadom zorganizovať panelovú diskusiu som prišla ja, keď som podobnú zaujímavú diskusiu absolvovala v Prahe. Tam som počula a videla práve pána Csepelliho z Maďarska. Jeho pohľad na rozpad Rakúska-Uhorska či na post traumu Maďarska mi prišli veľmi zaujímavé. Tak som to riskla. Povedala som si, najprv sa spojím s ním a keď pristane na účasť v Bojniciach, diskusiu musíme zorganizovať a zohnať protiváhu zo Slovenska a Česka. A on rýchlo a rád účasť potvrdil. (Jeho angličtinu na diskusii parádne tlmočila Dasha Dadíková)

S takou osobnosťou na zozname hostí sa už ľahšie kontaktovali ďalší rečníci. Po troche googlenia som sa dostala na univerzitný kontakt k pánovi Vašečkovi, ktorého poznáte z médií, aj ten pristal. Vďaka mojej angažovanosti v občianskej organizácii Srdcom doma (pozn. rozšírenie možnosti voľby zo zahraničia do všetkých volieb) som sa dostala k pánovi Bútorovi. A kupodivu, aj on účasť potvrdil. Do skupiny chýbal český odborník a na odporučenie k nám pricestoval historik pán Pehr, odborník na dané historické obdobie. Tím bol kompletný :).

S humorom no odbornosťou sme strávili cca 2 hodiny. Popravde sme sa báli, či na takúto akciu príde dosť ľudí a ako účasť budú vnímať hostia... V závere sme plne obsadili pripravenú kapacitu a milo tým prekvapili aj rečníkov, ktorých takáto občianska zapojenosť veľmi potešila :)

3. HUDOBNÝ KONCERT rôznych odtieňov doby

Hlavný večerný program bol tiež fuška, lebo bol fakt nabitý. Divadelno-hudobný koncept Salonrevue /SK/ nám priblížilo 20-40 roky, hudobník Richard Pogoda /CZ/ zaspieval hity divadla Semafor z 50-60 rokov, rodinné zoskupenie Geišberg Trio /SK/ sa nám priblížilo humorom a poéziou sebe vlastnou (Spoločné storočie bol bohužiaľ zrejme posledný alebo jeden z posledných koncertov pána Geišberga) a na záver československým dušiam ulahodila legenda folkovej hudby kapela Žalman a spol. /CZ/.

Medzi hudobníkmi boli veselé vstupy, či už to bolo hádanie starých rádio zvučiek alebo napr. divadelné hádanky populárny starých česko-slovenských filmov v podaní divadla NaTraKy. Celú akciu moderovali chalani z "nášho kraja" Mário Šmýkal a Peter Zavadil. A tak sme zapojili aj miestnych divadelníkov a moderátorov a bola to zábava :).

fotokredit: portál Čodnes / codnes.sk

Naplniť veľkú sálu Kultúrneho domu sme na koncert nezvládli, v tomto smere sa máme ešte čo učiť. No sme radi, že všetkým zúčastneným sa nakoniec páčilo a program ocenili.

Zrazu ale prišiel oficiálny list zdobený štátnymi znakmi, v ktorom stálo, že...

Záštita prezidenta ako odmena

Príprava takejto akcie nás stála veľa energie a času. Robili sme si skoro všetko (grafika, obsahy, oslovovanie, riešenie financovania…) nezištne, z odhodlania a popri vlastnej práci. Narážali sme pri tom na všelijaké malé veľké problémy, často nepochopiteľné, a tak nám list z prezidentskej kancelárie prišiel až nereálny, ako z iného sveta. Počas príprav som totiž na popud rodičov napísala do prezidentskej kancelárie pána prezidenta Kisku a pozvala ho na akciu. Niekoľko týždňov nechodila odpoveď, tak sme mysleli, že to proste zapadlo. Zrazu ale prišiel oficiálny list zdobený štátnymi znakmi, v ktorom stálo, že pán prezident Andrej Kiska sa nemôže zúčastniť no rád dáva akcii Spoločné storočie svoju záštitu. A mojej maminke vyhŕkli slzy :).

3. TRHY & SPRIEVODY

Ako Mysterium sme radi súčasťou programov, ktoré sa dejú v našom meste. Sme radi, že napr. aj naši kamoši Sokoliari Aquila sú akčnými organizátormi podujatí. Takže keď bol napríklad minulý rok sprievod na otvorenie sezóny, vyslali sme aj našu reprezentáciu v kostýme :).

Súčasne ako Mysterium radi chodíme na trhy. Máme tak možnosť ľudom viac predstavovať naše hry a programy. Tým by sme ale našu účasť na trhoch moc „neuživili“, a tak sme si vybrali do portfólia zoznam pekných „mysterióznych“ suvenírov, či už sú to tradičné drevené ceruzky, či píšťalky, bavlnená taška s hádankou (od Mysteria ako inak :)), stolové hry či hlavne krásne retro no funkčné vreckové hodinky.

Ešte stále sa smejeme, že pred pár rokmi by nám ani nenapadlo, že sa z nás stanú trhovníci a budeme mať svoj vlastný skladací mobilný stánok (mimochodom skvele vyrobený naším obľúbeným „konštruktérom“ Rudkom, ktorý robí všetky mechanické vychytávky do našich únikových hier). V závere je to príjemná aktivita a na veľa trhoch stretnete príjemných ľudí aj kolegov – stánkarov :)

Tento rok nám v trhovníctve moc neprial, ale verím, že sa čoskoro uvidíme na nejakej inej akcii.

Pekný deň/večer/ráno praje vaše (asi) multifunkčné Mysterium a Janka :)

#mysteriumbojnice #mysterium #escaperoom #unikovehra #unikovehry #bojnice #teambuilding #zabava #zazitkovehry #corobit #firewalking #prechodzeravymiuhlikmi

@mysteriumbojnice @janka.mysterium

1590
6