top of page

Zoznámte sa, FIREWALKING

Aktualizováno: 14. 9. 2022

Firewalking = chodenie po žeravých uhlíkoch. Žeravé uhlíky = 300 – 500°. Dá sa to? Áno, dá. Má to hlbší význam? Áno, má. Potrebujem byť na to nejaký guru? Nie, nepotrebujem.

Po žeravých uhlíkoch môžeš prechádzať aj ty…



Prechod žeravými uhlíkmi. Čo si pod tým úplne zjednodušene predstaviť? Priamo sa jedná o prechod jednotlivca bosými nohami skrz pás či kruh žeravých uhlíkov. Na prechod sa pripravuje spoločne skupina, no samotný prechod je už individuálna dobrovoľná záležitosť. Príprava na prechod môže trvať rôzne dlho podľa typu zážitkového programu, resp. rituálu.

Čo od prechodu čakať?

V prvom rade by si mal/mala vedieť, že v súčasnom prevedení sa jedná o zážitkový program, ktorý nám pripomína niekoľko vecí:

  • že často hranice a limity, ktoré máme, sú vlastne len v našej hlave

  • že pokora a odvaha idú ruka v ruke

  • že vnútornú spokojnosť a pokoj máme plne v rukách my sami

  • že keď chceme zažívať spokojnosť, šťastie či dokonca zmenu, stačí im vykročiť v ústrety, netreba čakať či otáľať... Inak zhoríme :D (žartujem)

Prečo firewalkingový VEČER?

Oheň má svoje čaro v každú dennú dobu, no tú najmystickejšiu má tesne po západe slnka. Nielen vizuálne, ale aj pocitovo vnímame určité bytie „na hrane“ či hranici. V rámci zážitkového večera, ktorý ponúka Mysterium a moja maličkosť, sa stretávame zhruba 3 hodiny pred západom slnka. Postavíme si hranicu. zapálime, a rôznymi doplňujúcimi technikami sa spoločne aj individuálne pripravujeme na večerný prechod, pričom si užívame náš pobyt v prírode.


Program končí úplným „uzavretím ohňa“, tzn. v momente, keď všetci účastníci dostali svoju príležitosť na prepojenie s ohňom a svoj prechod a uhlíky sa postupne menia zo žeravého koberca, ktorým prechádzame, do trošku nevinnejšej horúcej formy.

Prečo tomu hovoríme PRELOMOVÝ večer?


Slovo prelomový nie je len o lámaní "dňa a noci". Reflektuje tiež „lámanie“ predsudkov o sebe, svojich možnostiach a predstavách. Prelomový večer je o tom, že máme možnosť „aktualizovať“ náhľad na seba, zmenu, ktorú chceme či očakávame, náhľad na osobnú motiváciu a hlavne určité dobitie „bateriek“, entuziazmu a dôveru v seba samého.

Neláme sa nám len deň, ale aj spektrum nových zážitkov :)

Nikto nie je tlačený do myšlienok či činov, do ktorých sám nechce vstúpiť. Prostredie je plné rešpektu, podpory (k tomu samozrejme humoru a veselosti) a pohodovej atmosféry. Je to večer, kde si môžeme trochu harmonizovať svoje vnútro a súčasne sa nakopnúť do ďalších činností a príležitostí... Neláme sa nám teda len deň, ale aj spektrum nových zážitkov :).



Pre koho je prechod žeravými uhlíkmi?


Nemusíš byť žiadny guru, člen indiánskeho kmeňa či tajnej komunity. Tajuplnosť, ktorá sprevádza oheň a rituál prechodu žeravými uhlíkmi vytvorila okolo firewalkingu určitý mýtus, že na takýto prechod skrz „oheň“ treba byť nejakým spôsobom „vyvoleným“. Nie, kritérium je veľmi jednoduché. Stačí, že chceš, že ťa to zaujíma, že máš chuť skúšať niečo nové, že máš chuť na dobrodružstvo, že hľadáš v živote zmenu či nakopnutie alebo len iný spôsob upokojenia a harmonizácie.

Firewalking je pre ženy, mužov, mladých, starších... Jediné praktické obmedzenie je fyzická schopnosť kráčať. Teraz to nemyslím nejak zle. So zlomenou nohou nie je správny moment na práve tento typ zážitku. Pre naše programy taktiež platí, že účastníci pod 18 rokov musia mať povolenie rodiča.


Môže firewalking fungovať aj ako teambuilding?

Rozhodne. Pre kolegov, kamarátov, rodiny.... Prechod sa organizuje pre skupinu. Je potom len na dohode, či v priebehu prípravy kladieme väčší dôraz na jednotlivca alebo team.

Možnosť zdieľať tento zážitok s rodinou, kamarátmi či kolegami dáva celej spomienke ešte iný otisk.

Tomuto dôrazu sa prispôsobí aj výber prípravných techník pred samotným prechodom. A hlavne, samotný zážitok firewalkingu vo vašom tíme je niečo, čo vás bude sprevádzať aj v ďalších spoločných okamihoch. Možnosť zdieľať tento zážitok s rodinou, kamarátmi či kolegami dáva celej spomienke ešte iný otisk.

Zažila som firewalking ako firemný teambuilding, firewalking ako čisto rodinné utužovanie, firewalking ako stretnutie kamarátov aj firewalking pre skupinu neznámych ľudí. Každá z týchto akcií má svoje čaro. Je aj na vás, pre čo sa rozhodnete.

Kedy a kde?


Firewalking s otvorenými vstupmi pre jednotlivcov organizujeme zatiaľ v Kľačne neďaleko Prievidze či Bojníc. Je otvorený pre cca 10-16 účastníkov. Najbližšie termíny nájdete tu. Ak vás tento typ zážitku zaujal, neváhajte sa ozvať, kapacita je vždy obmedzená :).

Firewalking je ale možné zorganizovať pre vašu skupinu aj na inom mieste Slovenska či Česka. Stačí sa spojiť a ujasniť, či je vo vašej preferovanej lokalite miesto, ktoré na daný typ večera spĺňa podmienky.



Malý úvod k firewalkingu máme za sebou. Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, neváhajte ma kontaktovať, prípadne pár doplňujúcich zaujímavostí nájdete aj na našej stránke našej stránke.

V ďalších článkoch vám skúsim zhrnúť ďalšie praktické informácie či mýty ohľadom prechodu žeravými uhlíkmi.


Janka



328 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page